dijous, 18 de maig del 2017

La 'Nespresso' espanyola que cultiva cèl·lules



L’any 2011, David Horna i Miquel Costa es van conèixer cursant un Màster en Administració i Direcció d'Empreses a l'Institut Químic de Sarrià (Barcelona). Els dos cientifics de ment emprenedora van decidir crear alguna cosa junts, ja que tenien molt en comú. Honra es va mudar a Madrid i va començar a treballar en el Centre Nacional Investigacions Cardiovasculars (CNIC), la seva tasca es centrava en l'àmbit de les teràpies cel·lulars, cultivar cèl·lules in vitro (al laboratori). Horna va observar que el procés per al cultiu cel·lular ha evolucionat molt poc. «Se segueixen conreant les cèl·lules a mà, la qual cosa avui dia no té sentit: si una aspirina pot fabricar automàticament, s'hauria de poder fer el mateix amb les cèl·lules». Horna va cridar a Costa i van fer una anàlisi de com es feien els bioreactors usats per cultivar cèl·lules. Van veure que tots els processos d'automatització es centraven en petites parts del procés, no feien el cultiu complet. Les cèl·lules creixen sobre superfícies i arriba un moment en què desborden i cal traslladar-les a una altra.

El seu objectiu és que la producció cel·lular sigui barata i molt més ràpida. El bioreactor Aglaris facer 1.0 automatitza tot el procés de cultiu cel·lular a partir de l'extracció de les cèl·lules que es volen conrear i que dóna com a resultat la seva multiplicació en bilions de cèl·lules. «És com una Nespresso: només necessites la màquina i una càpsula amb el tipus de cèl·lules que vulguis». A més és totalment tancat i lliure de contaminacions externes, i no requereix de regulacions específiques per a usar-se.

Aquests científics comparen el seu invent amb la creació de la impremta. Els cultius que fan no són els tradicionals. En lloc de ser plans, són tridimensionals, de manera que ocupen un volum molt menor i això redueix la mida del bioreactor. Després de diverses sessions amb experts, Horna i Costa van decidir internacionalitzar-se. Ara que els científics tenen el seu primer prototip funcional, el proper pas és començar a provar-ho. Ja tenen acords per produir cèl·lules per a hospitals, empreses de l'àmbit de la biotecnologia i la teràpia cel·lular i entitats públiques com la Iniciativa Andalusa de Teràpies Avançades (IATA). Si tot va bé, la màquina de Aglaris facilitarà cultius cel·lulars més ràpids, més fàcils, més barats i més estandarditzats (amb una producció homogeneïtzada de cèl·lules), la qual cosa és molt important de cara a un ús terapèutic perquè suprimeix el marge d'error. Ho comparen amb l’imprempta perque els monjos benedictins escrivien a mà i la dispersió de la cultura era molt baixa fins que va arribar la impremta i els llibres es van estendre. Amb aquest bioreactor passarà igual, facilitarà més investigació i més fàcil, i més accés a les teràpies cel·lulars, que seran més i més barates.

Noticia original
Noticia relacionada
Noticia relacionada
Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada