dijous, 11 de maig del 2017

La imatge quàdruple d’una Supernova

Un equip internacional d'astrònoms, liderats des de la Universitat d'Estocolm (Suècia), va detectar en 2016 una nova supernova o explosió estel·lar anomenada iPTF16geu amb els instruments del Intermediate Palomar Transient Factory (EUA), i van observar que, a més, estava alineada amb una galàxia en primer plànol.

Ràpidament van usar altres telescopis (com el Hubble, el de la imatge) per estudiar-la detalladament. Les dades d'alta resolució van mostrar que la seva llum s'havia dividit en quatre imatges per l'efecte de lent gravitacional que exercia la galàxia intermèdia, que la va magnificar en aproximadament un factor de 50, segons publiquen els investigadors en Science. Aquest efecte, com va predir Einstein en la seva teoria de la relativitat, es produeix perquè la matèria corba l'espai-temps circumdant.

La supernova descoberta és del tipus Ia, que explota d'una manera molt predictible i constant, i la comparació de les quatre imatges per separat pot ajudar als científics a determinar la taxa d'expansió de l'univers i altres paràmetres cosmològics.





Notícia original

Noticia relacionada 1

Notícia relacionada 2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada