dijous, 11 de maig del 2017

El CERN inaugura un nou accelerador de partícules



El Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN) ha inaugurat avui el seu nou accelerador de partícules lineal, anomenat Linac 4, el més nou des de que van posar en marxa el colisionador d'Hadrons (LHC). El Linac 4 proporcionarà un grup de partícules de major energia al complex d'acceleradors del CERN.

Després d'un període de prova, el Linac 4 es connectarà al sistema d'acceleradors del CERN durant la pròxima parada llarga de manteniment, en 2019-20. El Linac 4 substitueix l'antic Linac 2, que va entrar en funcionament en 1978. Serà la primera baula en la cadena d'acceleradors del CERN, proporcionant grups de protons a un ampli ventall d'experiments. Espanya, Estat membre del CERN, ha participat en la construcció del nou accelerador inaugurat avui.



Estem encantats de celebrar aquest assoliment. El Linac 4 és un modern injector, i el primer element clau per al nostre ambiciós programa de millora que condueix fins al LHC d'Alta Lluminositat. Aquesta fase d'alta lluminositat incrementarà considerablement el potencial dels experiments del LHC per a descobrir nova física i mesurar les propietats del bosó de Higgs amb major detall.

L'accelerador lineal (linac, en anglès) és el primer element essencial en una cadena d'acceleradors de partícules. En ell, les partícules produïdes reben l'acceleració inicial; la densitat i intensitat dels grups de partícules s'estableix també en el linac. El Linac 4 és una màquina de quasi 90 metres de llarg situada 12 metres sota el sòl. La seua construcció va portar quasi una dècada.




Video

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada