divendres, 24 de febrer del 2017

UN CONTINENT PERDUT A LÒCEÀ ÍNDIC


Des de fa milions d’anys hi ha restes d’un continent perdut el les aigües transparents de l'illa Maurici. Un grup de científics ha trobat rastres de la desintegració del supercontinent Gondwana, fa 200 milions d’anys, per dibuixar l’actual espectre de la Terra. Aquest continent es va trobar perquè en la superfície de l’Illa Maurici, una illa volcànica jove ,es van trobar unes roques(zircó) de fa 3.000 milions d’anys i això no podia ser.
Les restes que s’han trobat són un tros d’escorça que més tard es va cobrir de lava durant les erupcions volcàniques de l’Illa Maurici. Els investigadors creuen que es tracta d'una peça del continent antic, que es va trencar des de l'illa de Madagascar, quan Àfrica, l'Índia, Austràlia i l'Antàrtida es van separar i van formar l'oceà Índic, segons una investigació que s'ha publicat a Nature Communications.
Lewis Ashwal i Trond Torsvik han descobert un mineral anomenat zircó que es troba en les roques llançades en les erupcions volcàniques. Aquestes restes eren massa antigues per a ser de l’Illa Maurici.

"La Terra està formada per dues parts: els continents, que són vells, i els oceans, que són joves". Als continents hi ha roques de més de 4.000 milions d'anys, però no hi ha res de semblant als oceans, que és on es formen les roques noves", explica Ashwal. "Maurici és una illa, i no hi ha cap roca de més de nou milions d'anys a l'illa; no obstant això, quan hem estudiat les roques de l'illa, hem trobat zircons que són molt vells, de fins a 3.000 milions d'anys" ."El fet que hàgim trobat zircons d'aquesta edat demostra que a Maurici hi ha materials de l'escorça terrestre molt més antics, que només es van poder originar en un continent", diu Ashwal.
En 2013 també es va trobar zircó a la platja però la investigació va tindre algunes crítiques diguent que el mineral podia haver sigut transportat pel vent.

"El fet que hàgim trobat els zircons antics a la roca corrobora l'estudi anterior i refuta qualsevol suggeriment de zircons aerotransportats o transportats per les onades per explicar els resultats anteriors", explica Ashwal.
 Ashwal diu que hi ha moltes restes d’aquest continent anomenat Mauritia en l’oceà Índic productes de la desintegració de Gondwana.
"D'acord amb els nous resultats, aquesta ruptura no va implicar una simple divisió de l'antic supercontinent de Gondwana, sinó més aviat una fragmentació complexa que va tenir lloc amb fragments d'escorça continental de grandàries variables deixades a la deriva dins de la conca de l'oceà Índic en evolució".

NOTÍCIA ORIGINAL

NOTÍCIA RELACIONADA


:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada