diumenge, 31 de gener del 2010

La malaltia de chagas és un genocidi consentit

La malaltia de Chagas-Mazza ,Mal de Chagas o Tripanosomiasi americana és una malaltia parasitària tropical causada per un protozou anomenat trypanosoma cruzi.



Es troba en els animals salvatges i domèstics i es transmet als hòmens per mitjà de un parasite hematógen ,el xinxa o vichucaLa malaltia es distribuïx per tota Sud-amèrica des de Mèxic fins a Argentina infectant entre 15 i 17 milions de persones cada any. És una malaltia associada a la popbreza i a les regions rurals ja que l'insecte s'amaga entre els clavills de les cases desde on pica a les persones a la nit.






Pot causar tant un quadre tant agut com crònic, sent este últim el més perillós ja que afecta les neurones pròpies del cor i el tub digestiu ocasionant mal funcionament i dilatació dels mateixos. El millor tractament de la malaltia és la prevenció amb l'eliminación del parasite vector per mitjà de fumigacions i tapant els clavills de les casa on viu.





Fins ara les campanyes de prevenció havien fallat pero així per casualitat, Pilar Mateo, doctora en Ciències Químiques per la Universitat de València, va descobrir que tenia entre les seues mans una ferramenta senzilla per a acabar amb el xinxa que transmet el Chagas, un veí habitual de 100 milions de persones a Amèrica Llatina. El seu llibre 'El vampir dels pobres' (L'Esfera dels Llibres) relata el seu troballa d'una pintura que eradica a l'insecte i l' impedix reproduir-se; i el seu recorregut pels llocs més pobres de Bolívia, Mèxic o Argentina per a pintar les cases (porta més de 10.000) i protegir als seus habitants d' aquest mal.


La Dra Mateo no coneixia l'existència de la xinxa que transmet la malaltia. Investigava una tecnologia de microencapsulació de productes químics que va resultar ser molt eficaç per a controlar i eradicar insectes; va ser un metge bolivià qui li va dirquè això podia servir per a controlar el mal. Llavors ho deixe tot i me'n vaig anar cap enllà.
Encara que la producció de la pintura és cara, la duració del producte [s'allibera lentament] i la seua efectivitat en el temps fan que siga mes barat que fumigar cada tres o quatre mesos durant anys. D'altra banda, és una solució ecològicament més respectuosa que les fumigacions convencionals que afecten la qualitat i salut dels productes agrícoles. El cost principal del producte són els actius que porta, en especial els anomenats inhibidors de la síntesi de la quitina (que regulen l'hormona del creixement dels artròpodes). Només s'utilitzen principis actius recomanats per l'Organització Mundial de la Salut i fabricats per empreses homologades.El gran avantatge d'este mètode és que proporciona al mateix temps una pintura que tapa els clavills on viu el parasite i aporta un insecticida que ho destruïx.




El producte no es ven d'una forma comercial, encara que unes quantes empreses estan interessades a comprar la patent La Dra Navarro no l'ha venut ja que el seu desig d'ajudar als guaranís va ser més important que els diners que podia rebre. Tots els projectes han tingut un caràcter social i sense ànim de lucre. Per a això han comptat amb el finançament d'organismes nacionals, com l'Agència Espanyola de Cooperació per al Desenrotllament (AECID), la Generalitat Valenciana o l'Ajuntament d'Alacant; i fundacions (Repsol, Agbar...). Actualment esta en contacte amb unes quantes empreses; unes perquè fabriquen i distribuïsquen per Europa, Mèxic i potser Amèrica central i després en diversos països com Paraguai, Colòmbia, Panamà, Argentina.
Però com afirma la Dra Navarro el problema no sols és aportar els mitjans per a eradicar l'insecte Ja que esta és una malaltia associada a la pobresa.La gent assumix la malaltia com si fóra una cosa inevitable, és un genocidi consentit, ja que es tracta d'un problema vinculat amb la pobresa i amb la falta d'interés per solucionar-lo.I mentres no es milloren les condicions de vivenda en Amèrica Llatina serà difícil l'eradicació.D'altra banda, quan es parla de malalties endèmiques hi ha molts recursos procedents d'organitzacions internacionals, com el Banc Mundial, que cada un cert temps donen 30 o 40 milions de dòlars (uns 25 milions d'euros) i eixos diners és més del que té el ministeri d'estos països per a tot l'any. Però estos recursos nonca arriben als necessitats I ací és on es constata que hi ha funcionaris que han fet d'eixos diners un modus vivendi que els condiciona a l'hora de trobar les solucions de salut més adequades en els seus països.També falta organització per part dels governs per a fer les coses: Es fumiguen malament les cases o es protegixen unes zones i altres no. És a dir, que els tractaments quasi mai han sigut els adequats. S'han falsejat moltes vegades les dades per a dir que han sigut un èxit, per a haver de reconéixer posteriorment que de nou hi ha infeccions i fa falta reiniciar les fumigacions amb fons internacionals.
Finalmentae la doctora Navarrés afirma que un dels seus problemes ha sigut lluitar contra els prejuís de ser dóna, espanyola, científica i massa jove que li han dificultat la seua tasca


Font:

El mundo salud.es

Actualizado jueves 28/01/2010 13:39
María Valeri




Per a saber més:

OMS Enfermedad de Chagas

Enfermedades parasitarias y tercer mundo



30 hores d'operació.


Feia ja mesos que un sevillà esperava una cridada des de l'hospital Virgen del Roció de Sevilla que li donara la feliç notícia que tant temps duia esperant, és a dir, que havia arribat un donant de rostre i que la seua operació estava en marxa.

L'operació durà 30 hores i amb aquesta operació és la primera que es realitza a Andalusia, la segona a Espanya i el dècim en el món, pel que cal remarcar la importància d'aquest fet.

La consellera de salut d'Andalusia expressà l'orgull que sentia tant ella com tota la conselleria per l'operació que s'havia realitzat en el Virgen del Rocío. Les magnituds de l'operació van ser importants ja que van participar en ella un total de 21 professionals: cinc cirurgians plàstics, quatre maxilofacials, tres anestesistes, un oftalmòleg, cinc metges residents d'aquestes especialitats, sis infermers i un anaplastòleg (especialistes a restaurar mitjançant pròtesis una part perduda del cos). A més van participar també especialistes en cures crítiques, radiologia, immunologia, bioquímica, hematología i microbiología. En total, més de 40 professionals, coordinats pel director de la Unitat de Cirurgia Plàstica i Grans Cremats del Virgen del Rocío.

Tot l'equip esmentat estava en guàrdia des del passat 21 de setembre ja que la donació podia arribar en qualsevol moment, però en qüestió de minuts s'activà el protocol que duia mesos parat. Una vegada localitzat el receptor i contrastada la compatibilitat dels teixits, a les 5.30 es va iniciar l'operació per a extraure l'estructura facial del donant. Aquesta fase es va perllongar fins a les 11.00 quan va començar el trasplantament en si. La intervenció va acabar passades les 4.00.





Font d'informació: click ací

Vacuna contra el rotavirus

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i els resultats de dos nous estudis que publica la revista 'The New England Journal of Medicine' . Amb la vacuna contra el rotavirus, la primera causa de diarrea, és poden de reduir els episodis de diarrea severa en més d'un 60% entre els menors de dos anys. No obstant això, implantar aquesta vacuna en els països més pobres del planeta, els que presenten les taxes de mortalitat més altes per aquesta causa, és un repte difícil.
En primer lloc, els països pobres no tenen els mitjans necessaris per a l'emmagatzematge d'aquestes vacunes, que requereixen una potent cadena de refrigerat. El segon punt a tenir en compte es refereix al fet que la immunització s'ha d'administrar en diverses vegades entre les sis i les 32 setmanes de vida, amb la dificultat de que les famílies s'han de desplaçar amb els seus fills. Un altre probelma, és el preu de la vacuna contra el Rotavirus.
"La diarrea no amenaça la vida dels petits en els països rics, però en aquells en vies de desenvolupament és la principal causa de mort en els nens. Ara comptem amb una arma potent contra aquest problema de salut, que té potencial per salvar milers de vides. El nostre principal repte és assegurar que les vacunes arriben a qui les necessiten ", ha indicat Tachi Yamada, president del Programa de Salut Global de la Fundació Bill & Melinda Gates. La seva afirmació es basa en les dades de dos nous treballs que han confirmat el poder d'aquestes vacunes, que s'administren per via oral.
En un d'ells, un assaig realitzat a Sud-àfrica i Malawi, 1.647 nens amb menys d'un any van rebre dues dosis de la vacuna a les 10 i 14 setmanes de vida, 1.651 van obtenir tres dosis-a les 6,10 i 14 setmanes i 1.641 van rebre un placebo. Els investigadors van identificar episodis de gastroenteritis, causada pel rotavirus, en el 4,9% del grup placebo enfront del 1,9% dels vacunats, fet que indica una eficàcia del 61,2%de la vacuna. El segon dels estudis s'ha dut a terme a Mèxic, on es va introduir la vacuna contra el rotavirus el 2006. Des de llavors, la mortalitat infantil per diarrea, ha baixat més del 65%. Abans de l'arribada de la vacuna, Mèxic havia introduït altres mesures, però les morts de nens seguien sent altes. La introducció de la vacuna ha estat essencial per reduir-les.
Tots dos treballs demostren que l'impacte d'aquesta immunització és real.
"És hora d'actuar per a combatre les dos milions de morts innecessàries que provoca la diarrea cada any".





Noticia original
Entrevista completa (En buscar poseu rotavirus, apareixeranran 3 entrevistes, és la de Miguel O'Ryan)
OMS
The New England Journal of Medicine (NEJM)
Blog de NEJM en espanyol

dimecres, 27 de gener del 2010

Uns 600.000 malalts d'hepatitis C en Espanya no saben que están infectats

Experts i associacions demanen un pla nacional per a combatre esta patologia .

L'hepatitis vírica és una infecció de les cèl·lules hepàtiques produïda per diversos virus i que ocasiona la mort o lesió de les cèl·lules hepàtiques (hepatocitos)i en els casos greus pot portar a la mort del pacient o a l'aparició d'una cirrosi hepàtica (una enfermedead crònica que pot acabar amb la destrucció del fetge).
Els virus específics per a l'hepatitis, és a dir, aquells que només provoquen hepatitis. Són diversos: virus A, virus B, C, D, E, F, G. Els més importants són els virus A, B, C i, en menor grau, el D i el E, sent els últims, F i G els últims descrits i els menys estudiats.

La via de transmissió d'aquesta malaltia depén del virus, en el cas del virus a és per l'aigua però en el cas dels virus B ,C es transmet pel contacte de sang i fluids orgànics així que tant l'hepatitis B com la C es consideren malalties de transmissió sexual.












La simptomatologia pot ser molt variada des de la mort fulminant per fallada hepàtica fins a ser completament asimptomàtica. En el cas del virus C la malaltia no sol donar símptomes però les lesions hepàtiques que produïx poden ocasionar una cirrosi hepàtica amb el temps.

En el cas de l'hepatitis C no hi hi ha vacuna eficaç en el moment actual encara que si n'hi ha per a la a i la B.

A Espanya, al voltant del 3% de la població patix hepatitis C. A més, hi ha unes 600.000 persones afectades per esta malaltia que no saben que la tenen però al no produir en la majoria dels casos símptomes només es pot descobrir si es realitza un anàlisi de sang.

El 79% dels pacients diagnosticats d'hepatitis C no sabien què era la malaltia quan li la van diagnosticar i un 70% no era conscient d'haver estat en risc de contraure-la, segons l'Associació Espanyola de Malalts d'Hepatitis C.
Per això, els experts reclamen un programa nacional a Espanya per a combatre esta malaltia. "Implantar un programa nacional a Espanya per a combatre l'hepatitis C ajudaria a reduir la taxa de mortalitat i els trasplantaments hepàtics, a més de forma col·lateral açò redundaria en un estalvi econòmic per al Sistema Nacional de Salut", explica Amparo González, coordinadora de l'Associació Espanyola de Malalts d'Hepatitis C.
Països com a Regne Unit, França, Països Baixos o Suècia ja compten amb programes nacionals per a combatre l'hepatitis C. Una cosa que, segons González s'ha demostrat eficaç tant en la reducció de la mortalitat com en l'estalvi en el gasto sanitari. "En ells s'ha aconseguit gràcies a què un important percentatge de casos el diagnòstic es realitza en fases inicials", Ja que l'hepatitis C és una malaltia que té tractament, usant-se per a este l'interferó i la rivavirina que són fàrmacs que destruïxen al virus, però estos tractaments només són efectius si s'administren abans de l'aparició de la cirrosi que és la degeneració del fetge la qual ja és irreversible i obliga al trasplante hepàtic.
D'altra banda el saber que el pacient esta infectat li permet posar mesures de prevenció per a evitar el contagi a altres, no oblidem que l'hepatitis C es considera una malaltia de transmissió sexual.
És per açò que l'Associació Europea de Pacients d'Hepàtics (ELPA) demana que es promoguen campanyes de detecció precoç. Una reclamació que va realitzar l'any passat a la UE. "El diagnòstic precoç és crític per a poder reduir les taxes de cirrosi i de mortalitat de la malaltia. En este sentit, si es tracta l'hepatitis C des d'una fase primerenca, tindrem més èxit amb el tractament ,el pacient tindrà una millor qualitat de vida" i apuntales evitarem que s'estenga la malaltia



Font:

EL PAÍS - Madrid - 25/01/2010




Per saber més:


Hepatitis C y el futbol en Argentina

Enfermedades Virales de Transmision Sexual



dimarts, 26 de gener del 2010

Primer canvi de sexe a un menor realitzat a Espanya

Una jove de 16 anys ha sigut sotmesa en una clínica privada de Barcelona a la primera operació de canvi de sexe que es realitza en Espanya a un menor.
L’operació no es pogué realitzar en un centre públic per que no hi ha cap en Espanya que contemplen en els seus protocols les operacions de canvi de sexe a menors.
L’operació durà dues hores i la covalència sis dies. Extirparen els testicles i feren una inversió peniana, que consisteix en introduir el teixit del penis per a construir un túnel interior. Amb el gangli es fa un clítoris.
Els pares de la menor transsexual s’ha assabentaren de que la seva filla no podia ser operada fins que complirà la majoria d’edat. Però no esperaren que la menor complirà els 18 anys. Ja que la menor ha estat més d’un any i mig en tractament psicològic i hormonal. Amb la qual cosa, els pares de la menor recorrien a la justícia per fer possible el canvi de sexe, ja que amb una autorització judicial podien fer realitat el canvi de sexe que tant anellava la seua filla.
Aquest es tracta d’un cas en el que el canvi de sexe estaria totalment justificat, el cas no ha presentat dubtes des del punt de vista mèdic.
El cirurgià Ivan Mañero a aquest article dona la seva opinió afirmant que el canvi de sexe es millor realitzar-lo abans de l’edat adulta. També diu que si una noïa de 16 anys es madura per avortar sense dir-ho als seus pares també es deuen autoritzar estes intervencions. Per últim, el cirurgià ens diu que pot haver majors no preparats i menors q si, que l’edat cronològica no es determinant.



Aquesta noticia ens fa veure que cada cop la ciència avança més apressa, i que ja podem elegir, fins i tot, amb quin sexe volem viure. Opine que aquesta cirurgia es un gran avantatge per a tots aquells transsexuals que vuiguen canviar de sexe, però sempre que hi haja un estudi psicològic del pacient. Pense que aquesta operació deu se ser una decisió, per part del pacient, que deu de tenir molt clara per que es un canvi del qual es molt complicat tornar enrere.

Font d'informació: El País

Els antiinflamatoris com l'ibuprofeno, la millor opció per a alleujar el dolor menstrual

Els experts recorden que estos fàrmacs han de ser ingerits amb aliments


L'aspirina mostra una eficàcia limitada per a tractar les rampes
Què em puc prendre quan 'em dol la regla'? Cada mes moltes dones es fan aquesta pregunta mentres van provant un fàrmac darrere d'un altre fins a donar amb aquell que aconseguix eliminar les molèsties o, almenys, fer-les més suportables. Ara, una revisió d'estudis publicada en 'The Cochrane Library' revela que els antiinflamatoris no esteroideos (AINE'S) com l'ibuprofeno podrien ser més efectius que el paracetamol per a tractar la dismenorrea.
Este malestar que provoca la menstruació en moltes dones té unes repercussions socioeconòmiques que han sigut analitzades en diferents estudis. Entre elles destaquen un major absentisme escolar en els dies en què les estudiants tenen el seu període i una limitació en general en les activitats quotidianes de les dones en edat reproductiva.
La dismenorrea és el nom científic del dolor menstrual este és un dels trastorns dolorosos més freqüents.S'estima que prop de tres quarts de la població femenina patix rampes o dolors durant el seu període menstrual.L'origen del dolor menstrual no esta clar encara que parace que esta relacionat amb les alteracions hormonals que succeïxen en la menstruació i a les contraccions uterines que es produïxen per a l'expulsió de l'endometri( que és la capa mes interna de la mucosa uterina que es desprén durant la menstruació) esta caiguda de l'endometri es deu a la contracció de les artèries uterines que provoquen un dèficit de reg sanguini en la mucosa que produïx la caiguda d'esta.



Tot aquest procés esta mediat per unes substàncies denominades prostaglandines .
Les prostaglandinas són encimbelles eicosanoides derivades d'àcids grassos essencials per diverses cèl·lules. hi ha tres tipus principals de prostaglandinas i estes tenen diverses funcions
PGI2 prodieix Vasodilatació e Inhibix l'agregació plaquetaria
PGE2 produeix Broncoconstricción y al tracte gastrointestinal: contracció del múscul llis pirogen i disminueix la secrecio gastrica
PGF2a produeix Contracció uterina i broncoconstricció

Les prostaglandines implicades en el procés dolorós de la dismenorrea són la PGE2 i la PGF2a.
Fins al moment actual el dolor menstrual el seu hi havia tractat tant amb Paracetamol,AAS acide acetil salicílic , AETS (Antinflamatorios no esteroideos) o altres analgèsics.
Els AETS, família a qui pertanyen l'aspirina, l'ibuprofeno i el naproxeno, restringixen la producció de la prostaglandina. Per això, un equip d'investigadors liderats per Jane Marjoribanks, membre del Grup Cochrane de Desordes Menstruals i Subfertilitat en Auckland (Nova Zelanda), van decidir revisar les dades obtingudes en 73 assajos sobre estos fàrmacs.
En aquestos estudis, duts a terme en 18 països diferents i els que van participar 5.156 dones, és va investigar l'eficàcia dels antiinflamatoris no esteroideos en el tractament dels dolors del període. Els efectes dels diferents AETS van ser comparats entre si, i amb els del paracetamol i els del placebo.
La investigació assenyala que els AINE'S en general resulten molt efectius a l'hora de combatre les molèsties del període, encara que en el cas de l'aspirina només es va observar una evidència d'eficàcia limitada, ja que no alleuja les rampes associades amb la regla. A causa de la gran quantitat de fàrmacs pertanyents al grup dels AINE'S examinats en les diferents investigacions no es va trobar que cap tipus fóra millor que un altre.
D'altra banda, a pesar que només es va comptar amb tres estudis rellevants sobre este tema, els científics van arribar a la conclusió que els AINE'S són més eficaços que el paracetamol en el tractament del dolor menstrual.Probablement pel seu actuació bloquejant la producció de prostaglandinas
No obstant això, també es va advertir que els AINE'S comptaven amb més efectes secundaris que el placebo(administrar una pastilla sense efecte farmacològic amb la finalitat que el pacient no sàpia si ha pres el medicament o no i no es falsege l'estudi). Entre els símptomes adversos de caràcter gastrointestinal destaquen el malestar estomacal i les nàusees. D'altra banda, entre els efectes secundaris de tipus neurològic es troben el mal de cap, la somnolència, els marejos i la sequedat en la boca.Tots ells també associats al bloqueig de les prostaglandinas
Per a reduir en la mesura que es puga estos efectes no desitjats, els autors inclouen en la seua escrit una útil recomanació: "És important que aquelles dones que usen AINE'S per a [tractar] la dismenorrea siguen conscients de la necessitat prendre els medicaments amb menjar".


"Les dones que utilitzen estos fàrmacs han de tindre en compte els seus efectes secundaris", advertix Marjoribanks.


Seria interessant veure si estos [efectes secundaris] poden reduir-se, sense que hi haja pèrdua d'efectivitat, al combinar dosi més xicotetes amb altres medicaments com el paracetamol, o amb altres teràpies .És a dir l'ideal és combinar xicotetes dosis de diversos fàrmacs amb la mateixa funció per a disminuir els efectes adversos.





Font:

El mundo. es salut
Madrid Actualitzat dimecres 20/01/2010
Nuria Baena


Per saber més:


La OMS defén la seva actuació frent la grip A, que va triplicar la mortalitat infantil

El director de l'Organització Mundia de la Salut, ha defés les crítiques sobre les decisions adoptades anteriorment contra la grip A, i ha asegurat que els xiquets que han mort per aquesta raó, són tres vegades més que els que han mort per una grip estacional.

Les tesis del alt responsable de l'OMS han sigut recolzades per el membre del grup de fabricants europeus de vacunes, qui ha assenyalat per primera vegada que les vacunes exístien poc després de declarar-se la pandemia, i gràcies a l'esforç de l'indústria i a l'experiència de l'investigació.

Però frent açò un metge alemà ha criticat durament el canvi de definició de pandemia, que la OMS va realitzar, així com la relació entre esta organització i les empreses privades. Per a aquest metge, tots aquells nens que han sigut vacunats, ha sigut una tasca inútil, ja que aquestes vacunes sols han sigut provades amb adults i han alertat el risc de càncer en algún de aquestos menors, degut a la cèl·lula cancerígena, que conté una de les proteïnes de la vacuna contra la grip A.

El director de la OMS ha recolzat els arguments fets pel metge alemà i ha asegurat que la gent major no s'infecta del virus H1N1, ja que aquesta ha sigut existida fa uns 40 anys, afirmació que finalment ha sigut negada.




dilluns, 25 de gener del 2010

Califòrnia elimina els límits a la marihuana per a ús mèdic.


Califòrnia mitjançant el seu Tribunal Suprem ha decidit eliminar tots els límits al cultiu i tinença de marihuana per a ús mèdic per part dels pacients que la utilitzen per a alleujar en certa manera el seu dolor. A partir d'ara tots els pacients receptats podran conrear i comprar tanta marihuana com desitgen i sense supervisió mèdica, el que és a dir, que els pacients poden consumir més cannabis del que el metge li va recomanar.

D'aquesta manera queda anul·lada la llei anterior aprovada en el 2003 i per la qual els pacients podien tenir un màxim de 227 grams de maría o si conreaven se'ls permetia tenir 6 plantes adultes o pel contrari 12 planta joves.

Per a poder comprar el cannabis tots els pacients han d'inscriure's perquè se'ls autoritze consumir marihuana i per tant se'ls concedeix una targeta amb la qual poden comprar la substància sense cap problema.

El requisit principal a Califòrnia per a poder comercialitzar la maría és que la tenda que la bena siga administrada per una per una organització sense ànim de lucre i així la tenda no puga traure el seu propi benefici. Amb la implantació d'aquesta nova llei s'han vist perjudicats una gran quantitat de comerciants els quals si que obtenien beneficis per la benda del cannabis. En total en la ciutat de Los Àngeles han tancat més de 800 tendes i els punts de venda s'han reduït a tan sols 70.

Per a argumentar aquesta llei existeixen diversos estudis que demostren que el consum de marihuana per part de pacients que pateixen càncer o sida pot ser beneficiós perquè ajuda a combatre els efectes secundaris de la quimioterapia com són les nausees. Però d'altra banda el consum excessiu d'aquest tipus de substàncies pot provocar pèrdues de memòria a curt termini a més d'atacs d'ansietat.




Font d'informació: click ací

Els omega 3 frenen l'envelliment cel·lular.


Ja es coneixia que els àcids omega 3 o també coneguts com vitamina F frenaven l'envelliment cel·lular i allargaven la vida als malalts coronaris però no se sabia amb claredat com ho feien. Un estudi publicat en JAMA ha descobert que la presència en alts nivells d'aquestes molècules protegeix als telòmers els quals són unes estructures situades en els cromosomes i que frenen l'envelliment cel·lular.

L'Associació Mèdica d'Estats Units ha recomanat la ingesta àcids omega 3 en la nostra dieta per a prevenir l'aparició de malalties cardiovasculars i així augmentar l'esperança de vida d'aquells que les pateixen. A part de, com he dit abans, frenar l'envelliment cel·lular, els àcids omega 3 s'encarreguen d'altres funcions com poden ser funcions antiplaquetaries, antihipertensives i antiinflamatories, encara que es desconeixen el procés mitjançant el qual realitzen aquestes funcions.

Segons la universitat de Califòrnia aquests fenòmens tenien a veure amb la longitud dels telòmers, els quals són un marcador de l'edat biològica. Cada vegada que una cèl·lula es divideix tot el seu contingut cel·lular es duplica llevat dels telòmers, els quals realitzen l'activitat contrària, s'escurcen. Arriben a un punt que la seua longitud és realment crítica i finalment la cèl·lula mor.

Per a finalitzar esmentar un estudi que s'està realitzant i que compara els factors psicosocials amb les malalties cardiovasculars i que mitjançant 1000 subjectes s'ha comprovat que la ingesta d'àcids omega 3 redueix notablement la reducció dels telòmers respecte a aquelles persones que no ingeríen aquest tipus d'aliments.







Font d'informació: clic ací

¿ Donar o no donar ?


Depenen de la llei, els mexicans estan totalment autoritzats en l´extracció d´òrgans i teixits en persones vives, sols si és tracta de familiars.
L´únic transplantament autoritzat entre persones que no siguen família, és de mèdul.la òssia.
Una vegada la persona ha mort, l´extracció és possible, depenen si el difunt abans de la seua mort eu ha autoritzat o si ningú de la seua família s´oposa.
En general, per als mexicans, una vegada una persona ha mort, és convertix en donant d´òrgans, a pesar d'això, sense que ningú s´opose.

En 1963, és va realitzar el primer transplantament de renyó en l'Iinstitud Mexicà. Les lleis universals s´han unit a la federal per poder permetre aqesta tècnica sense cap tipus de risc i males pràctiques.

A Méxic aquesta tècnica és realitza de forma molt modernitzada, encara que un 52% de les persones opinen que encara falta produir-se un avanç.
Per una altra banda, un 69% argumenten que en molts casos, este recurs s´utilitza de forma il•legal, és a dir, bandes de delinquens segresten xiquets per extirpar els seus òrgans i poder traficar amb ells.

Quan és parla de donants Mexicans una vegada morts, és recorda que aquestes persones tenen com un tracte familiar amb la mort, és a dir, s´enterren amb els corresponents trages, joies…..

Fent referència a la tradició dels mexicans, cal destacar que després de realitzar una entrevista s´ha arribat a la conclusió que un 42% de les persones no estan d´acord amb la donació d´òrgans una vegada morts, i un 73% afirmen que en allò personal si que estàn d´acord.




Un altre cas a tractar, és si totes aquelles persones decidides a donar òrgans o han parlat amb els seus familiars o han deixat esta informació per escrit. Generalment este tracte no sol saber-se.

Una questió molt importen és; una vegada estàn disposats, per què no eu han dit? Diverses persones afirmen que en cas de saber-se, una altra persona podria aprofitar-se causant una mort prematura.
No sols hi ha este pensament, altres persones opinen que l'òrgan que siga utilitzat per un altre receptor pot causar-li certs records del donant.

Finalment, una multitud de persones afirmen que estan totalment d´acord al rebre un òrgan d´una altra persona per a millorar la seu calitat de vida.



diumenge, 24 de gener del 2010

Rehabilitació cardíaca posinfarto

Com es dedueix de una revisió bibliográfica realitzada per la Fundació Cochrane.
Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort a Espanya. Al nostre país, es registren cada any prop de 69.000 infarts, als que se sumen les xifres d'afectats per isquémica crònica (dèficit d'aportació sanguínia, de forma progressiva i gradual, a determinats territoris de l'organisme), que representen entre l'1% i el 2% de la població major de 40 anys i un 10% dels majors de 60. Esta patologia vascular provoca a l'any prop de 74.000 ingressos.
L'informe preliminar de l'estudi que du a terme la Societat Espanyola de Rehabilitació Cardiorespiratòria (SORECAR) desvela que només 27 centres en tota Espanya realitzen programes de rehabilitació cardíaca, la majoria dels quals es duen a terme a Catalunya, Madrid i Andalusia. , d'emportar-se a terme programes adequats per als pacients candidats, es reduiria la seua taxa de mortalitat fins en un 26%. Les xifres són preocupants: a pesar que només assistix a programes de rehabilitació cardíaca el 5% de les persones que han patit un infart, a penes se seguix de forma adequada en un 1% dels casos.


Tot açò a pesar de que esta cientificamente demostrats els beneficis de la rehabilitació cardíaca tant en la prevenció del reinfart com en la millora de la qualitat de vida dels pacients amb cardiopatia isquemica. La rehabilitación és al múscul cardíac com l'entrenament per al múscul esquelètic millora la seua tolerància a l'esforç i promou el creixement de nous gots sanguinis que prevenen l'aparició de nous episodis d'isquèmia.














En relació al risc de infart la notícia també fa referència a dos nous factors un genétic ya que un estudi recent de l'Institut d'Investigació Mèdica (IMIM), de Barcelona, proclama que els europeus tenen un 15% més de possibilitats de patir un infart agut de miocardi degut a un nombre més gran de plaquetes, cèl·lules involucrades en els mecanismes d'hemostasia, en la sang circulant. Si la quantitat de plaquetes, també anomenades trombòcits, és massa elevada, poden formar-se coàguls que obstruïsquen els vasos sanguinis i provoquen accidents cardiovasculars (infarts), cerebrovasculars (AVC o ictus) o obstruïsquen els gots en altres parts de l'organisme. Els investigadors, segons publica 'Nature Genetics', ho atribuïxen a qüestions genètiques d'evolució o de selecció natural.
I un altre relacionat amb factors ambientals com és la depressió com han demostrat investigadors del del departament d'Hemoterapia i Hemostasia de l'Hospital Clínic de Barcelona i de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) que han descrit la raó del vincle entre depressió i infart. Pareix que la serotonina, un dels neurotransmissors cerebrals indispensable per al bon funcionament d'este òrgan, afavorix la coagulació i la generació de coàguls, ambdós mecanismes estan relacionats amb el risc de patir accidents cardiovasculars. El treball, publicat en la revista 'Journal of Thrombosis and Haemostasis', apunta que el tractament de la depressió podria ajudar a previndre la formació de trombes. La conclusió que trauríem d'este estudi és que l'exercici físic tant abans com despres d'un episodi cardíac ajuda al seu prevenció i millora la qualitat de vida i que una actitud mental positiva sempre millora nostra salut cardíaca. Així un cor optimista és un cor sa.








Font:
Consumer Eroski Sábado, 23 de enero de 2010
Por Montse Arboix


Per saber més :

Riesgo cardiaco (Universidad de Virginia)
¿Que es la fundacion Cochrane?












Deixar el tabac millora el pronòstic del càncer

Com demanar-li a un pacient amb càncer de pulmó que deixe de fumar sabent que la seua esperança de vida es curta? Un estudi ens mostra aquesta resposta: Per que el abandonament duplica les probabilitats de supervivència.
Que el tabac causa càncer es sap, però, com afecta la nicotina a la progressió de aquesta enfermetat? Uns estudis fets sobre aquesta qüestió es mostra publicada a la revista 'British Journal of Medicina'.

I les seues conclusions demostren que els pacients amb càncer de pulmó en estat inicial es redueix el risc de recaiguda i de segons neoplasies. En situacions metastàtiques, es millora la tolerancia al tractament quimioteràpic amb menor toxicitat i s'incrementa la supervivència, tal i com ho ha afirmat el doctor Massuti.

Segons l'equip de l'Universitat britànica de Birmingham, el càncer de pulmó és més habitual, i fins ara es sap que els fumadors tenen fins un risc 20 vegades major de desenvolupar aquesta enfermetat.

Els seus anàlisis, ens señala que la reducció de mortalitat que es millora al deixar el tabac pot atribuir-se més als efectes sobre la progressió tumoral que els beneficis cardiorrespiratoris que son lograts després de deixar de fumar. Per tot aquest resultat, es probable que alguns components del tabac siguen capaços de fer algun canvi cel·lular i progressen el càncer, però aquestos resultats han de ser millor estudiats.

I per molt d'esforç, un professional no es capaç de demanar-li a un pacient amc càncer de pulmó deixar de fumar, sabent que les cifres de supervivencia són molt nules. per aquest motiu no sols es diu que es deixe sino que deurien ajudar-los amb algunes estratègies que han demostrat que funcionen.


Font d'informació:

Nivells elevats de vitamina D, redueixen el càncer de colon

Un estudi de l'Agencia Internacional per a la Investigació en Càncer ha demostrat que les persones que tenen una concentraciò elevada de vitamina D tenen un 40% de possibilitats menys de no sofrir càncer de còlon.

Encara que, que molts dels metges que han participat en aquest estudi, afirmen que no és saludable, ingerir suplements de vitamina D ja que no es sap segur si la ingesta masiva d'aquesta vitamina pot ser en realitat beneficiària o malèvola. El que es recomana, es no fumar, prevenir l'obesitat i aumentar l'activitat física.


L' Institut Català d'Oncologia (ICO) ha mostrat els resultats d'aquest estudi en el que ha participat el cap de la Unitat de nutrició i càncer de l'ICO i s'ha publicat en la revista 'British Medical Journal'. El traball és el resultat de l'anàlisi de 521.457 persones.

Quan es va fer un seguiment posterior de les persones que havien participat a l'estudi, es va detectar que 1.248 van desenvolupar un cáncer de colon, el segon mes freqüent entre dones i el tercer entre homes. Els investigadors compararen el nivell de vitamina D en sang d'aquestos malalts abans de desenvolupar el càncer amb els nivells de 1.248 participants saludables.

Aquest estudi, ha sigut fonamental per a establir relacions entre aquest càncer i la vitamina D. Encara que, ingerir suplements no siga tan saludable, sabem que si ingerim de manera normal aquesta vitamina puguem previndre aquesta malaltia.

El més important és, no fumar, practicar esport, regular l'alimentació i llimitar el consum d'alcohol i carn rotja.

Notícia original:

http://www.europapress.es/salud/noticia-niveles-elevados-vitamina-sangre-reducen-cancer-colon-20100122104747.html

dimecres, 20 de gener del 2010

Els antiinflamatoris com l'ibuprofeno, la millor opció per a alleujar el dolor menstrual


Què em puc prendre quan em dol la regla? Cada mes moltes dones es fan esta pregunta mentres van provant un fàrmac darrere d'un altre fins a donar amb aquell que aconseguix eliminar les molèsties. Una revisió d'estudis publicada en 'The Cochrane Library' revela que els antiinflamatorioss no esteroideos com l'ibuprofeno podrien ser més efectius que el paracetamol per a tractar la dismenorrea.

Tres quarts de la població femenina patix rampes o dolors durant el seu període menstrual, una cosa que s'atribuïx a un desequilibri de certes hormones .
Aquest malestar provocat per la menstruació en moltes dones té unes repercussions socioeconòmiques que han sigut analitzades en diferents estudis. Destaquen un major absentisme escolar en els dies en què les estudiants tenen el seu període i una limitació en les activitats quotidianes de les dones en edat reproductiva.

La família a qui pertanyen l'aspirina, l'ibuprofeno i el naproxeno, restringixen la producció de la prostaglandina. Per això, un equip d'investigadors decidiren revisar les dades sobre estos fàrmacs.
A aquests estudis participaren 5.156 dones, i en el qual es va investigar l'eficàcia dels antiinflamatoris no esteroideos en el tractament dels dolors del període. Els efectes foren comparats entre si, i amb els del paracetamol i els del placebo.

No obstant això comptaven amb més efectes secundaris que el placebo. Entre ells destaquen el malestar estomacal i les nàusees, com també el mal de cap, la somnolència, els marejos i la sequedat en la boca

A més a més per a reduir en la mesura que es puga estos efectes no desitjats, es important que aquelles dones que usen AINE'S per a tractar la dismenorrea siguen conscients de la necessitat prendre els medicaments amb necessaria amb menjar. A més d'això seria interessant veure si aquestos efectes poden reduir-se, sense que hi haja pèrdua d'efectivitat, al combinar dosi més xicotetes amb altres medicaments com el paracetamol.











Paracetamol:










Font original:

La cima de Bali sobre el clima acorda facilitar l'accés a tecnologies netes.

En l´actualitat, representants de 190 paisos busquen en l'illa indonesa de Balí un protocol per lluitar contra el canvi climàtic.



Yvo de Boer, un dels representants de l'ONU sobre el canvi climàtic hi ha sugerit que el nivell elevat d´esplendor s´ha iniciat de forma consoladora i amb molts ànims, on s´ha arribat hi ha qüestionar dos acords per este protocol.
Per una banda, s´ha organitzat un grup especial amb l´objectiu de continuar les conversacions i implicar als EEUU, Xina i India en la lluita contra el canvi climàtic.
En el segon acord, s´ha estudiat la manera de transferir tecnologia als paisos desarrollats, però sense que és produisca contaminació.


Esta conferència és presenta de forma esperançadora, segons Boer. Després d´aquesta reunió, com ja e anomenat abans, han arribat a una conclusió que consta de dos acords.
En primer lloc, la creació d´un grup especial, amb l´objectiu de crear dos anys de conversacions entre EEUU i els asiàtics, per a contribuir amb la lluita.
En quant al segon acord, s´adopta l´implantació de tecnologies netes, com a panels solars o turbines de vent, i per tant, estos paisos desarrollats contribuixen en este projecte.

Un dels passos més difícils a seguir, és convéncer a Xina i Iindia perquè cumplisquen les mesures adecuades.
Una de les propostes, la de Canadà, argumenta que és deurien defugir les emissions per a les economies que més contaminen”.
Xina i Indià, proposen que els paisos desarrollats deurien contribuir més en este projecte.
Finalment, Boer ha explicat que totes aquestes propostes citades anteriorment són de moment idees que és deuen analitzar, és a dir, de moment sols són hipòtesis.



Fumant bactèries

Segons l’estudi realitzat pels investigadors de la universitat de Maryland en EE.UU, els fumadors inhalen junt al fum bactèries patògenes vives que poden quedar-se als pulmons. Aquest estudi no es basa en les moltes substàncies químiques que conté (com fan la majoria), sinó que es centra en les bactèries que conté el tabac.Per a aconseguir detectar aquestes espècies bacterianes, han fet servir tècniques potents de biologia molecular.

Les bactèries ja es troben en la superfície de les fulles amples del tabac abans de la seva elaboració, on les fulles es fermenten en condicions que permiteixen la possibilitat de més creixement bacterià. L’estudi afirma que cada cigarret pot arribar a contenir sobre un milió de bactèries, i a l’estudiar quatre marques comercials diferents van veure més de 700 espècies diferents de bactèries.

Alguns microorganismes poden produir: Infeccions agudes, desenvolupament de malalties inflamatòries cròniques i inclús pot ajudar a desenvolupar algun tipus de càncer...però aquests estudis realitzats no demostren que les bactèries que té el tabac puguen ajudar a desenvolupar malalties pel seu consum.

S’espera que el Govern modifique la llei antitabac perquè des de que va entrar en vigor l’any 2006 no ha tingut èxit. Els no fumadors tenen el dret a un ambient lliure de fum, i si no és així, per lo menys lliure de bactèries. S’ha de canviar la llei per la salut de tots els no fumadors i per a que els fumadors disfruten del que els agrada però en espais adaptats sense molestar a altres.


-Notícia original

-Noticies i pàgines relacionades:
-Videos relacionats:


Un trasplantament de cèl·lules mare es mostra eficaç en un 90% per a la ceguesa corneal.


Es calcula que a Espanya hi ha prop de 100.000 persones que han perdut la visió a causa de la ceguesa cornial. Doncs bé, un assaig clínic amb cèl·lules mare presentat ahir a Valladolid s'ha mostrat eficient en el 90% dels casos, percentatge que considera l'assaig com molt satisfactori. El treball que ha tardat prop d'un any en completar-se ha estat elaborat per la conselleria de sanitat de Castella-Lleó i les administracions nacionals.

Al capdavant d'aquest estudi se situa la investigadora de l'Institut de Oftabiología, la professora Margarita Calonge que al costat d'altres col·laboradors com l'Institut de Biologia i Genètica Global i amb l'ajuda de diferents patrocinadors han pogut portar a terme aquest projecte.

Segons ha informat la doctora Calonge l'assaig ha demostrat l'eficàcia de les cèl·lules mare conreades prèviament a més de realitzar-se sota les mesures marcades per la UE en el que al maneig d'aquestes cèl·lules es refereix, cosa que no havia aconseguit ningú fins al moment.

L'estudi ha revelat que les causes d'aquesta patologia són molt nombroses i es calculen que afecten al 0,2% de la població. D'aquesta manera d'evita el clàssic trasplantament que condemnava al pacient al fracàs. Així el trasplantament no serà de cornea com fins al moment, sinó de cèl·lules mare, fet que assolirà un 90% d'eficàcia sobre els pacients.

Finalment indicar que aquesta intervenció no requereix d'ingrés hospitalari i que els resultats es comencen a observar un any després de la intervenció amb la recuperació parcial de la visió per part del pacient i la inexistència del dolor.







Font d'informació: clic ací

Una nova tècnica per poder vençer el càncer, l´emissió de protons.



Probablement, esta nova tècnica s´inplantarà en 2012. Aquest projecte , generació de tractaments contra el càncer per mitjà de l´emissió de protons, és podrà realitzar Espanya.
Podem analitzar-ho com un tractament més avançat que la radioteràpia , ja que ajuda a destruir les cèl.lules cancerògenes sense causar efectes negatius a la resta del cos.

Els pacients més adecuats per esta nova teràpia, són aquells que patixen un cert tumor prop d´un crani, mèdul.la espinal… i també els xiquets.
L´accelerador de protons presenta un cost molt elevat, per exemple, a València el presupost és de 120 milions d´euros.

Un dels principals responsables d´aquest projecte, Ignaci Petscher, ha afirmat que l´acceleració de protons és més eficaç comparant amb els rajos X , per què permet més profunditat i no afecta greument les cèl.lules.




Petschen ha assistit a un congrés en l'Estats Units on s´han desenvolupat teories sobre l´utilització de protons per a fins mèdics. En els Estats Units esta tecnologia és considera una de les més brillants.
El principal problema d´aquesta tecnologia és l'elevat preu, per esta raó, el radiòleg hi ha presuadit que en pocs anys el preu descendirà, a causa del surgiment de fabricació d´aquestos equips.

Els experts ressalten que la lluita contra el càncer aporta un assentat futur i amb menor risc, amb el seguiment d´aquest projecte.
Finalment, és calcula que este equip serà possible en aquells paisos més avançats de U.E. Cal assenyalar que Espanya pot estar entre un d´ells.


dimarts, 19 de gener del 2010

Òvuls fora de perill i sempre jóvens

Una parella decidix congelar un embrió per al futur tindre un fill. Però al cap d'un temps es separen. El jutge sentencià que l'embrió d'ambdós no el podria usar cap sense el consentiment de l'altre. Així ho conta la directora de l'Institut d'Infertilitat (IVI) de València.


Efectivament, eixe és un risc a l'hora de congelar l'embrió, que depén de la voluntat de dos.

Aleshores, hi ha alguna tècnica més per a aquesta situació?

Una nova tècnica que podria ajudar les dones que entren en majoria d'edat sense que hagen tingut oportunitat de tindre fills, però no descarten fer-ho més avant: la vitrificació d'òvuls.
La congelació lenta, amb la que es conserven l'esperma o els embrions, no dóna bons resultats per als óvuls. Tanmateix, la vitrificació preserva eixe material en plasma, evitant així que les falques del gel, al congelar en líquid, danyen el material. Açò permet tres coses fonamentals: que les dones que hagen de passar per quimioteràpia puguen extraure teixit ovàric abans per a accedir a la maternitat amb posterioritat; que es puga crear un banc d'ovòcits, com es fa amb els espermatozoides; i l'autodonació"

El retard en la maternitat, que algunes dones posterguen fins ben passats els 30 anys, implica problemes de concepció. El cos femení va seleccionant cada cicle els millors òvuls, per aquest motiu quan passen els anys, els òvuls que van quedant són de més baixa qualitat, amb majors riscos de tares genètiques i més escassos. En el cas dels hòmens, la fertilitat no resulta ni de bon tros tan urgent.

L'autodonació permetiria a les dones que entren en els últims anys de fertilitat, extraures els òvuls i conservar-los per a quan les circumstàncies els siguen propícies, però més eficaç seria conservar l'embrió, és a dir, fecundar un òvul amb esperma i congelar-ho. Amb la vitrificació una dona pot esperar, amb els seus òvuls guardats, a tindre una parella, si això és el que vol, però per a este cas és necessari la pressència d'un pare.

L'extracció d'òvuls per a vitrificar-los requerix un procés d'hormonació prèvi , que inclús es pot fer en uns quants mesos" i una punció per a traure'ls en el moment adequat. El que ocorre és que a tot este procés és necessari molta prudència, per este motiu el preu és excessivament car.
Per tot allò comentat anteriorment, i la presència de càncers en xiques joves, s'explica que l'IVI està plantejant-se oferir de forma gratuïta està tècnica a les dones que han de passar per quimioteràpia, ja que després d'açò una dóna no pot tindre l'oportunitat de gaudir de tota la maternitat, una cosa dolorosa però al mateix temps el millor que pot existir.




Font original:

El primer menor transexual operat en Espanya se sentia dona des dels cinc anys.

Un adolescent de 16 anys, el qual tenia un cap de dona en un cos que és desarrollava com un home, ha sigut incurs a una operació de canvi de sexe per primera vegada Espanya.
Aquest adolescent presentava una malaltia anomenada disforia des dels cinc anys; tal com ha afirmat el cirurgià Ivan Mañero.
Esta operació va ser intervinguda en un hospital privat de Barcelona, ja que és el`únic que compta amb una plantilla específica per poder tractar la disforia.
Per altra banda, cal destacar que esta operació sols va ser possible després de rebre una autorització judicial.




La jove , que s´encontra en bon estat i porta una vida normal, com qualsevol altra dona, va estar en quiròfan aproximadament dos hores i mitja. Durant aquest temps és va produir el canvi de sexe.
Segons Mañero, l´operació va ser un èxit.

Per a Ivàn Mañero, els símptomes d´aquesta disforia solen aparexier en edats juvenils. Este cirurgià argumenta que pot ser un problema de naixement, que en l´actualitat, és tracta psiquiàtricament.

La Federació Estatal de Lesbianes, hi ha sugerit que en estos tipus de casos no és imprescindible l'autorització judical, per què l´única cosa que causa és un retràs inexplicable a la intervenció cirúrgica.
No obstant això, la llei sols permet este tipus d´operació a menors que presenten un permís per part del jutge.

Finalment, el cirurgià ha afirmat que no troba diferències entre operar-se als 16 anys i als 18.
Mar Cambrollé, cordinadora de l'Àrea trans, ha reclamat una modificació en els hospitals públics perquè s´interesen en operacions de transexuals.

El consum de cocaïna provoca el 3% de morts sobtades a Espanya.


Qui pense que la cocaïna no pot arribar a matar de forma sobtada està totalment equivocat ja que un estudi realitzat per l'Institut de Medicina Legal de Sevilla ha demostrat que el consum d'aquest tipus d'estupefaents causa el 3% de les morts sobtades en el nostre país.

Aquests resultats s'han arribat després de diversos anys d'investigacions en totes aquelles persones mortes i de les quals s'extreien mostres de sang i orina per a trobar alguna substància toxica que desvetlara la causa de la defunció. Durant el període d'investigació es van estudiar 668 casos dels quals 21 van ser relacionats amb el consum de cocaïna. El perfil dels morts era un baró entre els 25 i 45 anys i la causa de la seua mort es devia a canvis adversos en el cor i artèries.

Entre els morts que van ser estudiats la concentració de cocaïna variava segons molts factors com poden ser l'edat, el sexe, la forma an la qual va ser consumida la droga, etc. I és ací on els experts posen l'accent ja que va haver casos que la concentració era mínima però l'individu finalment va morir i altres casos on la concentració de cocaïna en sang era molt elevada però no provocà cap símptoma o mort. Per això els experts que han realitzat aquest estudi adverteixen que qualsevol quantitat de cocaïna, per mínima que siga, pot causar-nos la mort.

Finalment indicar que és el nostre país un dels que més consumidors de cocaïna té en tota la UE ja que es creu que el 7% de la població adulta és consumidora habitual d'aquest tipus se substància mentre que en els joves (de 15 a 34 anys) el percentatge es situa en el 3%.






Font d'informació: clic ací

dilluns, 18 de gener del 2010

Una proteïna relaciona alzheimer i síndrome de Down

La física camina darrere de la unificació de tots els tipus d'atraccions i interaccions de partícules: la teoria de les supercordes. La immensa quantitat d'òrgans i mecanismes indiquen que no existeix res paregut en medicina, però de tant en tant sorgixen relacions estranyes entre malalties que apunten que pot haver-hi vincles ocults més profunds. Una de les proteïnes que més vegades apareixen citades és la beta-amiloide, l'acumulació de la qual en el cervell és una de les causes de l'alzheimer. I que ara s'ha relacionat amb la síndrome de Down.

Aquesta teoria no és nova ja que va ser formulada fa 20 anys per Potter, el qual ara està darrere dels dos estudis publicats en Molecular Biology of the Cell i en PLOS ONE. En el primer han trobat que algunes de les cèl·lules de les persones amb esta malaltia neurodegenerativa tenen una xisclemeua del cromosoma 21 (tenen tres còpies del cromosoma en compte de les dos normals, una aportada pel pare i una altra per la mare): És a dir, que són pròpies d'una persona amb síndrome de Down. Per això apunten que l'alzheimer seria una espècie de fase última de síndrome de Down.

En l'altre article es relaciona les beta-amiloides amb alguns dels deterioraments produïts durant l'envelliment de les persones amb síndrome de Down (problemes vasculars i renals). Seria una espècie de mecanisme de volta de l'anterior.

Els articles són sols primers passos per entendre dos enfermetats que a hores d'ara no tenen cura.




Font d'informació:

Descendix el número d´embarassades que fumen.


Durant els últims 18 anys, el número de dones fumadores durant l´embaràs s´ha reduit fins a la mitat.
Sols un setze per cent fumen durant els 9 mesos de gestació.

Per tal d´observar el número de dones fumadores i no fumadores, l'Agència de Salut Pública de Barcelona a realitzat un seguiment permanent, el qual, ens a informat que el 28% de dones embarassades a Barcelona eren fumadores i el 16% són aquelles que han continuat fumant sense adonar-se´n dels perjuicis que causen a l´embrió.
Esta xifra de dones fumadores durant el període de maternitat encara continua sent alt, i desgraciadament estes decisions afecten al futur xiquet, ja que poden tindre alguna classe d´enfermetat, malformació…

Comparant aquestos resultats amb els de fa 18 anys, són prou millors, ja que, anteriorment, el 30% de dones embarassades seguien fuman fins l´últim dia.
Des del 1992, fins ara, el nombre de fumadores a anat disminuint fins a arribar sols al 28%.

Actualment, el 42 % de les fumadores aconseguixen deixar de fumar durant l´embaràs, la qual cosa, demostra que aquest període és un bon moment per deixar de fumar.


Espanya supera els 1.600 donants i els 4.000 trasplantaments en un any.


Les xifres absolutes parlen per si mateixes i es poden resumir com les millors de tota la història. En Espanya hi ha més de 1.600 donants i prop de 4.000 operacions anuals. Totes aquestes dades queden un poc enfosquides quan es coneix el percentatge de donants per cada milió d'habitants, ja que tant sols hi ha 34,3 donants per cada milió d'habitants. Cal indicar que aquesta taxa és superior a la de la UE que se situa en 18,1 donants.

Segons informà ahir la ministra de Sanitat Trinitat Jiménez, Espanya es situa com el país que més donacions realitza encara que no es coneix molt bé quin és el cim al qual es pot arribar . L'objectiu de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) és arribar als 40 donants per cada milió d'habitants, una difícil tasca ja que des de que entrarem en el nou mil·leni la xifra de donants ha patit un estancament.

Un motiu pel qual no augmenta el nombre de donants és la disminució del nombre d'accidents de tràfic i per tant el nombre de donants, ja que els morts en aquest tipus d'accidents eren per regla general joves amb els òrgans totalment sans i que constituïen la majoria dels donants, i en xifres actuals solament representen el 8,7% del total.

També cal apuntar que l'edat mitja dels donants ha augmentat progressivament fins al punt que a dia d'avui el 44% dels trasplantaments són gràcies a donants majors de 60 anys. Altra via que explora la ONT són els trasplantaments de donants vius com els trasplantaments de fetge o els trasplantaments renals, els quals han augmentat un 50% en el passat any.

Per a concloure destacar que és Cantàbria la comunitat que més donants registra amb un total de 61 donants per cada milió. A aquesta comunitat li segueixen La Rioja (56,3) i Astúries (41,3).






Webs d'interés:
-www.ont.es

Font d'informació: clic ací

dijous, 14 de gener del 2010

Fuman bacteris



Darrere de la Llei Antitabac, molta gent diu que no ha sigut un gran èxit. En molts llocs aquesta llei ha fet que es prenguen mesures, però a altres llocs com per exemple petits locals d'hosteleria, la llei antitabac no ha fet que els directors d'aquests locals impedisquen fumar al seu local i açò com ja em vist fins ara, hi ha molta gent, no només els clients, sino també els treballadors que estan exposats al fum de totes aquelles persones que fumen i els fa fumadors passius, amb menys problemes, però també ingerint aquest fum que a un llarg termini pot causar algun efecte.




S'està a l'espera de la modificació d'aquesta llei per part del Govern, ja que la gent que està exposada a aquest fum com a fumador passiu no vol seguir ingerint el fum. Volen que seguisquen fuman però que siga en un ambient lliure, que no fique en risc la salut de les persones que no volen fumar. Per a aconseguir açò el primer pas es donar una altra vegada els efectes que pot produïr el tabac a les persones.


Per començar, podem parlar de l'estudi que s'ha fet sobre els components del tabac i és una cosa molt asombrosa ja que està format per més de 3,000 subtàncies diferents, moltes d'elles perjudicials per a la salut, sobretot per a les cèl·lules i a l'integritat genètica.

Les calades dels cigarrets, fan mal a l'ADN pulmonar i que pot arribar a formar-se un tumor. Aquest tumor que pot causar la mort, està controlat ja que l'ADN es regenera.

Basant-se en els bacteris que tenen el tabac, és una nova tècnica de fer veure a la gent que el tabac es roïn. Els estudis diuen que molts d'aquests bacteris poden intercalar-se als pulmons.

Es va fer un estudi dels bacteris que tenien els cigarrets de quatre marques diferents en els quals van trobar més de 700 bacteris.Aquests bacteris són provinents alguns de la fulla del tabac, però aquestes fulles tenen menys bacteris que els cigarrets ja elaborats. En l'elaboració de cigarrets també s'incrementa el nombre de bacteris i al final de tot aquest procés poden haver més de un milió de bacteris.

No està demostrat que aquests bacteris siguen els productors de les malalties produides pel tabac, però es vol fer un estudi que demostre o negue aquest esdeveniment.

En quant a la meua opinió, estic d'acord en que els fumadors passius no tenim el perquè d'aguantar el fum del tabac d'altres persones. A més, pense que les persones que volen dixar de fumar i diuen que no poden, és per que no volen i no tenen força de voluntat, com diu el refrany "quien algo quiere, algo le cuesta".